• Reklama

Přestavníky

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: Abe Simpson, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod Jirka1 » čtv 19 lis, 2009 5:31 am

Michal93 píše:nn. Já mam tyto přestavníky http://www.masinky.cz/produkt/1119-TT-P ... azek_1.htm.

Obávám se, že tento typ asi nebude tak jednoduché přidělat zespodu. Táhlo je samo pružné a vrtat do něj nelze. Po zkušenostech s jeho instalací u několika kolegů bych řekl, že jsou šťastni, když jim chodí spolehlivě přímo na výhybkách. :(
Další zařízení a převody zvyšují odpor a pravděpodobnost poruch...
Uživatelský avatar
Jirka1
 
Příspěvky: 563
Registrován: pon 28 led, 2008 6:30 pm
Bydliště: Ústeckoorlicko

Typ přestavníku???

Příspěvekod Dzavoronok » pon 23 lis, 2009 6:28 am

Dobrý den, jsem úplný začátečník a chtěl bych poprosit o radu jakým způsobem ovládat výhybky. Mám zakoupený starset s kolejemi Roco geoline. Chtěl bych rozšířit kolejiště a to znamená i další výhybky. Jaký bych měl zvolit typ ovládání výhybek? Doporučujete prostřednictvím přestavníků nebo digitálně přes dekodéry?
Předem děkuji za rady
Začátečník
Dzavoronok
 
Příspěvky: 33
Registrován: pon 23 lis, 2009 6:23 am

Re: Typ přestavníku???

Příspěvekod Ferda » pon 23 lis, 2009 10:59 am

Dzavoronok píše:prostřednictvím přestavníků nebo digitálně přes dekodéry?


Za prvé pojmy:

Přestavník
je zařízení, které elektřinu promění v mechanický pohyb (za pomoci elektromagnetu, elektromotoru, paměťového drátu či třeba bimetalového pásku) a tím přestaví výhybku. Zvláštním druhem je pak přestavník mechanický, čili ruční.
Další funkcí přestavníku je schopnost pomocí spínačů přepínat napájení jazyků, srdcovky, zpětného hlášení případně dalších výstupů podle potřeby. POZOR! I ruční přestavník je přestavník a měl by zajišťovat tyto funkce.

Digitálně
znamená přes dekodery. Jinou alternativou je analogově. Tady se bavíme o ovládání, čili o způsobu, jak dodat přestavníku informaci, čili elektřinu, kterou přestavník promění v pohyb.

Takže k výhybkám budeš přestavníky potřebovat určitě, pokud nechceš přestavovat výhybky ručně. Ovládání digitálem je pak smysluplné od určité velikosti kolejiště a složitosti provozu. Je to relativně velká vstupní investice a pro dvě, nebo tři výhybky je vcelku nesmyslná.
POZOR! I ruční přestavník je přestavník.

Neplést si to s digitálním ovládáním lokomotiv. Tam digitál zajišťuje schopnost provozovat na kolejišti dvě a více loko nezávisle na sobě. I v tomto případě to samozřejmě něco stojí (centrála, ovládače, lokodekodery). Pokud však uděláš investici do digitálního ovládání lokomotiv, pak má smysl se zamyslet i nad digitálním ovládáním příslušenství. Jestliže však budeš loko ovládat analogově, potom je digitál pouze pro výhybky nesmysl.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Uživatelský avatar
Ferda
 
Příspěvky: 1250
Registrován: stř 07 říj, 2009 3:34 pm
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod Dzavoronok » pon 23 lis, 2009 11:56 am

Můj návrh kolejiště předpokládá cca 15 výhybek. Lokomotivy mám s digitálem a ovládám je prostřednictvím MM od Roca. Jelikož si však myslím, že ovládání výhybek prostřednictvím téhož MM by bylo docela náročné, chtěl bych to řešit jinak. Třeba prostřednictvím tzv.klávesnici. Nevím však co to všechno obnáší. Prosím o radu a hodně "polopaticky", jelikož nejsem žádného elektrotechnického vzdělání. Předem děkuji a doufám, že nikoho neurážím těmito dotazy.
Začátečník
Dzavoronok
 
Příspěvky: 33
Registrován: pon 23 lis, 2009 6:23 am

Příspěvekod Ferda » pon 23 lis, 2009 12:51 pm

Klávesnici použít lze. Je to vlasně několik tlačítek pohromadě. Rozumnější je ale ovládací panel s kolejovým plánem a tlačítka samostatná u jednotlivých výhybek, nebo stavěním vlakových cest.


Ruční přestavník jsi tímto vyřadil. Zbývá ti rozhodnout jaký přestavník

- motorický (+modelová rychlost, spolehlivost / -nejdražší)
- elektromagnetický (+relativně levný / -nemodelově rychlý, né vždy spolehlivý, častější problémy s kontakty a zajištěním krajní pozice)
- paměť drát, bimetal (vlastnosti podobné jako elmag. až na rychlost, která je realistická, zkušenosti různé, nestandardní řešení, někdo chválí jiný haní)

Doporučuji projít internet. Návodů a rad je tady spousta.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Uživatelský avatar
Ferda
 
Příspěvky: 1250
Registrován: stř 07 říj, 2009 3:34 pm
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod Dzavoronok » pon 23 lis, 2009 1:08 pm

Asi se nejdřív podívám na možnost ovládání přes klávesnici. Pokud bych do budoucna hodla kolejiště rozšířit, uvažoval bych již třeba o ovládání přes PC. Co se týká motorových přestavníků - v jaké cenové úrovni se pohybují spolehlivější typy a je k tomu třeba nějaké složité elektrické propojení. Můj možná špatný návrh spočívá v umístění přestavníku s táhlem (nebo něčím co bude výhybku přehazovat) a od tohoto přestavníku rozvod ke klávesníci. Je to tak správné? Nebo jsem úplně mimo mísu?
Začátečník
Dzavoronok
 
Příspěvky: 33
Registrován: pon 23 lis, 2009 6:23 am

Příspěvekod Ferda » pon 23 lis, 2009 2:38 pm

Při PC ovládání se bavíš o digitálu se vším všudy. A co se zapojení týká tak je v tom docela rozdíl. Ten základní je v tom, že u analogu taháš všechny dráty od ovládání až k přestavníkům a jinému příslušenství a u digitálu se v blízkosti příslušenství umístí dekodery, ty se propojí sběrnicí a pak se z funkčních výstupů dekoderů napojí krátkým drátem jednotlivé přestavníky. Ale samozřejmě změna je možná i následně.

Rozhodně nejsi momo mísu. Něco o digitálu je třeba tady http://lokopin.wz.cz/body.htm v sekci Digitál :wink: , jak překvapivě. Něco o motorických přestavnících je tady http://lokopin.wz.cz/kolejivo/testy1.htm

pro doplnění: Tohle téma je víceméně shodné pro všechny velikosti, tak se nevyděs z toho, že Lokopin jede v TT. Rozdíl je jen v kolejivu.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Uživatelský avatar
Ferda
 
Příspěvky: 1250
Registrován: stř 07 říj, 2009 3:34 pm
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod Dzavoronok » pon 23 lis, 2009 2:48 pm

Díky za vyčerpávající odpověď, ale pece jenom bych jsem teď trošku nalomen do jaké varianty jít. Vzhledem k mé nulové znalosti elektrotechniky jakou cestou se dát. Vzhledem k počtu výhybek (cca 15ks) zatím, by jsi mi poradil jak?
Začátečník
Dzavoronok
 
Příspěvky: 33
Registrován: pon 23 lis, 2009 6:23 am

Příspěvekod Dzavoronok » pon 23 lis, 2009 2:49 pm

Ještě poznamenávám, že hodlám nakupovat koleje Roco geoline tzn. i výhybky této značky.
Začátečník
Dzavoronok
 
Příspěvky: 33
Registrován: pon 23 lis, 2009 6:23 am

Příspěvekod Ferda » pon 23 lis, 2009 3:16 pm

Jestli se nechceš vzdělávat, tak jsi se měl dát radši na sbírání starých panen, nebo pivních podtácků :D . Neber to doslovně, rozhodně jsem nechtěl nikoho urazit. Modelařina je o sbírání zkušeností, o poznávání nových věcí ale i o učení.

Neznám kolejivo ROCO, ale určitě lze použít.
A teď k těm variantám.
Nulová znalost elektrotechniky je nepodstatná. Obě řešení vypadají na první pohled složitě, ale velký rozdíl v drátování není. I analog vyžaduje určité znalosti a u digitálu lidi děsí spíš to slovo a strach z neznámého. Jestli začínáš, tak je to z tohoto pohledu úplně jedno. Nebo máš pocit, že je jednodužší se naučit nejdřív maďarsky a až potom hebrejsky, anebo je jedno čím začneš?
Zda digi, či analog je spíš rozhodnutí jednak o penězích a jednak o plánech na rozšíření do budoucna. Peníze se od určitého stupně složitosti postupně vyrovnávají a jestli máš DCC od ROCA už teď, tak už máš to nejhorší za sebou. A u plánů je to asi tak. Až zjistíš, že tě to baví a do kolejiště jsi postupně nastrkal spoustu peněz a pak narazíš na limity analogu, tak to budeš nakonec stejně předělávat. Zvlášť jestli už teď ti v hlavě straší PC. Ale jestli ti stačí jen něco na zábavu pak je analog dostatečný a na začátek vhodný.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Uživatelský avatar
Ferda
 
Příspěvky: 1250
Registrován: stř 07 říj, 2009 3:34 pm
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod Dzavoronok » pon 23 lis, 2009 3:20 pm

V ýádném případě jsem se neurazil, jelikož se považuji za analfabeta. Pravděpodobně se budu muset ještě poradit se svýmn okolím. zatím Ti děkuji
Začátečník
Dzavoronok
 
Příspěvky: 33
Registrován: pon 23 lis, 2009 6:23 am

Příspěvekod Ferda » pon 23 lis, 2009 3:46 pm

Od kdy umějí analfabeti číst a psát :?: . Že by mi něco uniklo :?: :lol:
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Uživatelský avatar
Ferda
 
Příspěvky: 1250
Registrován: stř 07 říj, 2009 3:34 pm
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod Dzavoronok » pon 23 lis, 2009 3:50 pm

Samozřejmě co se týká modelářství. Máš pravdu, že asi chci všechno nej a nejlépe již včera.
Začátečník
Dzavoronok
 
Příspěvky: 33
Registrován: pon 23 lis, 2009 6:23 am

Příspěvekod Dzavoronok » pon 30 lis, 2009 6:15 am

Po víkendové návštěvě výměnné burzy a diskuzi tam vedené, jsem se rozhodl využít elektromagnetické přestavníky (dají se schovat do podloží kolejiva) a začal jsem uvažovat o ovládání veškeré elektroniky pomocí zhlaví 2. Máte s tím někdo větší zkušenosti?
Začátečník
Dzavoronok
 
Příspěvky: 33
Registrován: pon 23 lis, 2009 6:23 am

Emg přestavníky a obloukové výhybky Tillig TT IBW

Příspěvekod Odo » stř 05 říj, 2011 9:38 am

Mám prosbu, víte někdo či můžete vyzkoušet, zda se vejde přestavník Tillig mezi 2 obloukové výhybky IBW - viz obrázek? Kolejivo je Tillig TT. Vymýšlet jiný způsob přestavování u pár výhybek se mi moc nechce :(. Předem díky :).
Přílohy
ibw.jpg
ibw.jpg (232.93 KiB) Zobrazeno 914 krát
Naposledy upravil Odo dne stř 07 pro, 2011 10:14 am, celkově upraveno 1
TT / DCC / ČSD / ep. IV
csd.rajce.net / stavím si kolejiště pro radost, nejsem modelář (ani elektrikář)...
Odo
 
Příspěvky: 165
Registrován: úte 31 kvě, 2011 1:13 pm
Bydliště: Praha

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 4 návštevníků

  • Reklama