Kolejiště TT 252 x 101 výška 32

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: Abe Simpson, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště TT 252 x 101 výška 32

Příspěvekod Trixt » stř 26 zář, 2018 11:15 am

Abyste si nemysleli, že se úplně flákám. Postupuji sice pomalu, ale postupuji. ;) Sestavil jsem všechny obloukové výhybky potřebné pro skrytý úsek tratě a všechny výhybky položil (a přilepil) a dokončil jednu staniční kolej v skrytém nádraží a tím uzavřel okruh.

Co mi trvalo nejdéle a vlastně v tom pořád pokračuji jsou elektro-instalace a software. Všechny výhybky mají již namontované přestavníky MP1, všechny mají i zajištěno napájení srdcovek. Dalším krokem byla detekce obsazení. Pořídil jsem si na zkoušku detektor obsazení DR4088LN, který má 16 vstupů (uf je hrozné kolik jich budu potřebovat), a připojil na něj některé koleje v oblasti levého zhlaví. A samozřejmě jsem byl zvědav, zda fungují. Po nastavení adresy dekodéru v programu pro nastavování centrály DR5000 mi zde pěkně problikávaly jednotlivé úseky tak, jak jimi lokomotiva projížděla.

Ovšem ihned jsem si položil otázku, k čemu mi detekce je bez nějakého software, kde bych to využil. No a tak jsem včera nainstaloval program RocRail. Pokud se mě budete ptát proč zrovna tento program, tak vlastně ani pořádně nevím. Nejraději bych samozřejmě použil TC, ale ten je příšerně drahý. Prostě z těch free mě asi RocRail zaujal na první pohled více než jiné. Po instalaci programu jsem DR5000 připojil přes USB (ne přes LAN). Důvodem bylo, že jsem na ústředně chtěl zachovat nastavení rozhraní Z21, abych mohl i nadále pro ovládání lokomotiv používat androidní aplikaci Z21. Připojení ústředny proběhlo bez problému, ale hned na to jsem se ale začal trápit, nikoliv s komunikací sw vs kolejiště, ale s vlastním ovládáním programu RocRail. Ono asi není nikterak složité, ale ani není úplně intuitivní a přijít na některé kroky bylo docela náročné. Výsledkem ale je, že výhybky (ne cesty, přímo jen výhybky) i lokomotivy přes RocRail ovládám bez problémů. Včera jsem ještě zvládl detekci obsazení jednotlivých úseků (senzory). Senzory se pěkně rozsvítí a po propojení nakreslených kolejí s příslušným senzorem se i koleje červeně zbarvují, když je na nich lokomotiva. Teď se ale musím prokousat definici vlakových cest a bloků. Tam jsem včera skončil. Bylo chvíli před půlnocí a první pokus se nezdařil, takže jsem si řekl, že ráno bude moudřejší večera. ;)

Je pravda, že elektrika a komunikace s PC zaberou spoustu času a postup není na první pohled vidět, takže přidám jen dvě foto aktuálního stavu:

Obrázek
Obrázek
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 259
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Kolejiště TT 252 x 101 výška 32

Příspěvekod JendaTT » čtv 27 zář, 2018 9:14 pm

K tomu Rocrailu - na těchto stránkách je jednoduchý návod na využití zpětného ohlasu pro automatické řízení kolejiště. Na tom jsem pochopil, jak v Rocrailu snadno stavět cesty, bloky a automaticky přehazovat výhybky dle událostí v blocích. Jezdím na z21 ke které je připojený DR4088RB a k němu další moduly obsazení S88N.
Zkušebně jsem si pak na stole postavil malé nádraží a nechal na něm automaticky jezdit jen lokomotivy sem a tam - myslím, že tomu u ROcRailu říkají "akvárium" - a naprosto super. Chci to ještě dotáhnout na velkém kolejišti na plný automat, dle smyšleného grafikonu... něco už mi funguje, ale není čas si na to sednout a dotáhnout to do konce :-(
JendaTT
 
Příspěvky: 354
Registrován: pát 06 bře, 2015 2:56 pm

Re: Kolejiště TT 252 x 101 výška 32

Příspěvekod Trixt » pát 28 zář, 2018 2:37 pm

JendaTT: Ten návod znám a trochu jsem se s ním ale potrápil. On ten návod již předpokládá asi trochu znalost RocRailu a ta mi chyběla. Docela jsem se natrápil, než jsem pochopil, co znamená např. znaménko plus u bloku při definici vlakové cesty. Já ten blok měl oproti příkladu otočený o 180° a to bys nevěřil, co mi to dělalo. Vůbec jsem to nechápal do chvíle, než mi došlo, že plus u bloku v definici vlakové cesty souvisí se znamínkem plus nakresleným přímo v bloku umístěném v plánu. Druhý problém byl, že při definici vlakové cesty jsem chtěl přestavovat výhybku, která byla součástí daného bloku z nějž jsem chtěl vyjíždět. Ono to napíše, že je něco špatně v cestě, ale já z toho nepochopil, že je to ta výhybka. Prostě jsem u RocRailu jak na houpačce. Chvíli euforie, že to již chápu, a chvíli jsem nešťastný, že to nefunguje tak, jak jsem si myslel, že to fungovat má. Momentálně jsem ve fázi, že vše zatím funguje. ;) Co je ale platné obecně, je skutečnost, že nadefinovat kolejiště v RocRailu, aby opravdu mohlo fungovat i v automatickém režimu, je opravdu hodně s hodně práce a času, ale výsledek stojí za to. :) Třeba se jednou vrtnu k jinému SW, ale RocRail mně zatím dostačuje.

P.S: Spodek panelu začíná připomínat pavučinu (takže si raději vše popisuji) a to tam nejsou návěstí, osvětlení, dekodéry nemají vlastní napájení a další věci, co mě ani momentálně nenapadají. ;)

Obrázek
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 259
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Kolejiště TT 252 x 101 výška 32

Příspěvekod Radek Strnad » pát 28 zář, 2018 7:40 pm

No tedy nevím, ale pokud budeš vodiče tahat tímto způsobem, tak bych nechtěl někdy hledat závadu. Měl by sis nakoupit vodiče víc barev a nějak si to rozdělit. Třeba společný bude zelený nebo lepší strakatý a k přestavníku vždy červený + zelený nebo fialový. K osvětlení vždy třeba modrý a bílý. Atd, abys věděl, po jakých barvách máš jít, pokud budeš hledat závadu. Jinak se z toho zblázníš. Když jsem podruhé dělal elektriku, tam jsem nejdřív osadil kolejiště všemi zařízeními a pak tahal celé žíly(třeba 8 nebo 10 vodičů) na určitá místa a tam to rozdělil, na jednotlivé fousy. Pouze společné vodiče jsem tahal zvlášť, přes všechna zařízení. Věř, že vím, o čem mluvím.
KYKLOP68
Uživatelský avatar
Radek Strnad
 
Příspěvky: 892
Registrován: čtv 21 led, 2010 5:44 pm
Bydliště: Kostelec n.Čern.lesy

Re: Kolejiště TT 252 x 101 výška 32

Příspěvekod Trixt » pát 28 zář, 2018 10:16 pm

Radek Strnad: Pro napájení motorických přestavníků je použit vždy svazek tří vodičů a to černá a červená v kombinaci s hnědou (je to stejný pól jako červená, ale chtěl jsem je odlišit). Žlutá je přívod k srdcovce. Černou jsem použil k napájení kolejnice bez detekce, jenž je s výjimkou smyček nepřerušena a červená je použita k napájení detekované kolejnice. Jinými slovy, červená a černá jsou pro kolejnice J-K (napájí i přestavníky). Napájení LocoNet dekodérů obsazení je vedeno samostatným bílým šestižilovým kabelem. Samozřejmě, až do toho natahám osvětlení (pouliční a budov) či samostatné napájení dekodérů a podobně, použiji pro to odpovídající barvy. Zatím se v tom neztrácím, ale máš pravdu, musím si dát pozor, abych to udržel pod kontrolou. Drátů bude hodně. Momentálně vše napájím ze zdroje centrály, ale netuším, zda mi tento přístup bude do budoucna stačit (osvětlení atd. do toho nepočítám, to bude napájeno jiným zdrojem) a zda přestavníky nebudu také muset napájet samostatně. Je to ale malé kolejiště.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 259
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Kolejiště TT 252 x 101 výška 32

Příspěvekod HonzaM » sob 29 zář, 2018 5:53 am

Já pro přehlednost a eventuální hledání závady používám sestnactipolove pájecí svorkovnice a k těm si dělám seznamy s jejich obsazením. Preferuji pájecí svorkovnice, jsem na ně zvyklý.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1651
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Kolejiště TT 252 x 101 výška 32

Příspěvekod Trixt » sob 29 zář, 2018 7:49 am

A kde ty svorkovnice Honzo kupuješ? Nebo si je vyrábíš sám?

Jinak kromě popisu jednotlivých vývodů přímo na kolejišti, si ještě samozřejmě kreslím schéma do zmenšeného plánku tak, abych nemusel zvedat panel, když pracuji s programem RocRail.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 259
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Kolejiště TT 252 x 101 výška 32

Příspěvekod hopeter » sob 29 zář, 2018 8:05 am

Myslím,že tohle provedení je jedno z nejlepších co jsem zde viděl. Svorkovnice dekodérů svá čísla mají a ostatní má popsané. K tomu stačí jednochuchý plánek nebo tabulka s číslováním. Vždyť to je digitál tak tam toho kromě J-K moc není. :wink:
Já bych měl jen výhradu k průchodům zkrz kovové části. Dal bych tam gumové nebo plastové průchodky aby se izolace drátů neodírala o ostré hrany. Třeba tohle https://www.gme.cz/gumova-pruchodka-kss-gm-1108s
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 1650
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: Kolejiště TT 252 x 101 výška 32

Příspěvekod Trixt » sob 29 zář, 2018 4:28 pm

hopeter: No, stavím se v GME a něco s tím zkusím udělat. ;)

Jinak jsem se dnes prokousával programem RocRail a již mi funguje automatický přesun mezi kolejemi v hlavním nádraží (bloky B-H1 až B-H4) a jedinou funkční kolejí ve skrytém nádrží. No, až těch kolejí bude více, včetně vratných smyček, asi se udefinuji při zadávání vlakových cest. ;) A nejhorší na tom bude, až přijdu na to, že jsem něco udělal špatně, což je dost pravděpodobné, a budu to celé předělávat. Také se budu muset rozhodnout, zda ještě neupravím detekované úseky na první koleji (B-H1). Tak jak jsem to udělal jsem si zkomplikoval možnosti posunu.

Obrázek
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 259
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Kolejiště TT 252 x 101 výška 32

Příspěvekod HonzaM » sob 29 zář, 2018 7:38 pm

Trixt píše:A kde ty svorkovnice Honzo kupuješ? Nebo si je vyrábíš sám?

Jinak kromě popisu jednotlivých vývodů přímo na kolejišti, si ještě samozřejmě kreslím schéma do zmenšeného plánku tak, abych nemusel zvedat panel, když pracuji s programem RocRail.

Kupuju od německého výrobce a mám je také v eshopu.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1651
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Kolejiště TT 252 x 101 výška 32

Příspěvekod Trixt » sob 29 zář, 2018 9:15 pm

HonzaM: Máš vlastně pravdu, já se na ni díval, ale z toho obrázku jsem si nedokázal o ní udělat představu, tak jsem ji zavrhl a pak na ni zapomněl. Měl bys ji nafotit v větším rozlišení a přidat její skutečné rozměry, měla by pak větší šanci na prodej. ;)
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 259
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Kolejiště TT 252 x 101 výška 32

Příspěvekod Trixt » pon 01 říj, 2018 10:15 pm

Ahoj všem. Chtěl bych poprosit o radu. Potřebuji zapojit reverzní modul ve vratné smyčce a chtěl bych detekovat její obsazení. Bylo by to možné vše zapojit dle níže uvedeného obrázku nebo na to musím jít jinak?

Obrázek
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 259
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Kolejiště TT 252 x 101 výška 32

Příspěvekod mpinta » úte 02 říj, 2018 8:15 am

Musíš na to jít jinak. :D Původně jsem tady chtěl odpověď ukončit, protože tato problematika byla mnohokrát prezentována a probírána. Přece jen by to však bylo asi příliš kruté, i když hledači-lenoši by si to zasloužili.

Znám dvě řešení.
1. Reverzní modul (RM) nesmí mít vlastní odběr. Jde o pouhé přepínací relé (nejlépe bistabilní), ovládané např. programově.
2. RM, který odběr má, tedy např. Lenz LK100 a pod., musí být před detekčním obvodem. Jinak DO bude detekovat odběr do RM jako obsazení stále.
DO pak musí mít možnost oddělených vstupů pro J a K.

Detaily jsem ochotný probrat po Skypu.
Míru zdar a mašinkám zvlášť.
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 618
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Kolejiště TT 252 x 101 výška 32

Příspěvekod fulda » úte 02 říj, 2018 10:23 am

moje první rada je - pokud slovem reverzní modul myslíš elektronický přepínač polarity, tak tan tam nedávej.
Pro bublinovou vratnou smyčku není potřeba a jen si s ním přiděláš starosti.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4243
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Kolejiště TT 252 x 101 výška 32

Příspěvekod Trixt » úte 02 říj, 2018 11:19 am

fulda: Není to jen smyčka, šlo mi spíše o princip. A co je horší, elektronický reverzní modul již mám a bylo by škoda ho nevyužít.

mpinta: Jojo, i mě již ráno došlo, že když DO snímá odběr proudu, pak tam nesmí být klasický elektronický RM, který má sám o sobě odběr. To jsem trefil úplně špatně. Správně by to tedy mělo být asi takto?

Obrázek
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 259
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků