Kolejiště 4900x3900 H0

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: Abe Simpson, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště 4900x3900 H0

Příspěvekod elvis.jarous » pon 14 kvě, 2018 8:16 am

no, dík ale co když budu chtít plán tisknout? Já jsem otevřel Lajbl projekt v demo 10 a nabízelo to uložit pod wintr 8 a eště něco....ale samozřejmě mi to nešlo, že...
jde o to aby s tím člověk mohl případně laborovat, učit se v tom naplánovat samotnou produkci pro stavbu kolejiště. O to mi též jde.
díky
kolejiště bude ve staré ložnici 5x4m
http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 245
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: Kolejiště 4900x3900 H0

Příspěvekod lajblt » pon 14 kvě, 2018 9:24 am

Zdar kolegové,

rád bych uvedl na pravou míru pár věcí ohledně projektu:

HonzaM: Ta "odbočka uprostřed polí" je úvrať. Je možná zbytečně daleko od vrcholové úvraťové stanice, ale souběžné vedení tratí tam není úplně možné, už takhle je použit poloměr R505. Co se týká napojení lokálky na hlavní trať v "odbočce Tunel", je to ošetřeno v poslední revizi projektu, kterou jsem posílal kolegovi. Na povrchu jsou pak viditelná "vjezdová návěstidla odbočky", stojící před tunelovými portály a předpokládá se tudíž osazení odbočky příslušným zabezpečovacím zařízením, svázaným se stanicí. Odjezdová návěstidla odbočné stanice jsou pak na pravém zhlaví zároveň předvěstmi vjezdových návěstidel "odbočky Tunel" a mají proto 5 světel.

elvis.jarous: Zkusím to večer doma vyexportovat do verze 8. Wintrack Viewer je ke stažení zde: https://modellplan.de/oscmp/de/shop_con ... p?coID=207. Jinak po exportu do verze 8 se nezobrazují správně barvou vyplněné polygony, tedy např. štěrk pod stanicí apod.
Přílohy
verze4-01h5.jpg
lajblt
 
Příspěvky: 748
Registrován: ned 06 bře, 2011 7:38 pm

Re: Kolejiště 4900x3900 H0

Příspěvekod Lucy » pon 14 kvě, 2018 12:50 pm

HonzaM píše: ani to odbočení z trati “uprostřed polí” mi nepřipadá příliš odpovídající realitě.

Odbočka Zálučí,odbočka Kamensko .
Uživatelský avatar
Lucy
 
Příspěvky: 62
Registrován: ned 08 dub, 2018 9:43 am
Bydliště: Neverland

Re: Kolejiště 4900x3900 H0

Příspěvekod elvis.jarous » pon 14 kvě, 2018 4:22 pm

wiever skvělej ale něco tomu chybí...zobrazí se místo štěrku šedá, nevadí, návěstidla a stavby s doplňky chybí. Zarážedlo tam jsou, jeřáb nebo co to je to taky je. Portály a mosty taky jsou vidět.Je to pěkný.Škoda že nevidim ty detaily. :lol:
ono Tomáši jak jste mi poslal ty csd semafory, vůbec jsem nenašel podobnej nebo stejnej soubor v místě instalace programu ani v models a ani v models2...zkoušel jsem to dát tam i tam i do hlavní složky wintrack a nic. :?:
a pořídil jsem dneska další ozvučený stroj....na konci dole http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo :mrgreen:
Přílohy
hláška.jpg
kolejiště bude ve staré ložnici 5x4m
http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 245
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: Kolejiště 4900x3900 H0

Příspěvekod lajblt » pon 14 kvě, 2018 8:35 pm

Poslal jsem přes Úschovnu zip s knihovnami objektů, aby bylo vidět v plánku všechno. Vyzkoušeno na Wintrack 8 Demo (všechny trl, tra a trs soubory z vyšších verzí fungují i ve verzích nižších; běžně tenhle trik používám - stáhnu si nejnovější demo verzi, nainstaluju a všechny zmíněné knihovny objektů zkopíruju do verze 10 i 8 :) ).
lajblt
 
Příspěvky: 748
Registrován: ned 06 bře, 2011 7:38 pm

Re: Kolejiště 4900x3900 H0

Příspěvekod elvis.jarous » úte 15 kvě, 2018 4:34 am

dobré ránko, díky za ochotu. paskušáju :wink:
jo, všechno funguje. 3d náhled v demu desítky šlape jak víno :wink: Díky.
kolejiště bude ve staré ložnici 5x4m
http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 245
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: Kolejiště 4900x3900 H0

Příspěvekod vorech » úte 15 kvě, 2018 10:06 am

Elvisi,co budeš mít vlastně za žel. zpravu?Na rajceti máš všehochuť :?:
epocha V, VI DCC v TT
Uživatelský avatar
vorech
 
Příspěvky: 176
Registrován: ned 24 úno, 2008 6:43 pm
Bydliště: Klatovy

Re: Kolejiště 4900x3900 H0

Příspěvekod HonzaM » úte 15 kvě, 2018 11:44 am

vorech píše:Elvisi,co budeš mít vlastně za žel. zpravu?Na rajceti máš všehochuť :?:

A proč by se měl vázat? Důležité je aby se mu to líbilo a dobře jezdilo.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1653
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Kolejiště 4900x3900 H0

Příspěvekod elvis.jarous » úte 15 kvě, 2018 12:14 pm

vorech píše:Elvisi,co budeš mít vlastně za žel. zpravu?Na rajceti máš všehochuť :?:

jestli dovolíte, rád bych provozoval čd/čsd a občas projet něco jako návštěva....synkovi se líbí novější stroje (ostatně mě některé taky)tak proč bych mu to neumožnil...
moc vám k tomu nejde ten brejlovec zssk a herkules, že? Nebojte, jde mi hlavně o ČSD protože to byla podle mě nejhezčí doba, nejhezčí stroje a barvy, vlastně i nejhezčí stavby. dneska je to všechno železobeton :roll:
Slovenský brejlovec se mi strašně líbí a tady k tomu má pán ještě krásně patinovaný vozy https://modelovy-sklipek.webnode.cz/
Zdraví Honza (elvis)
kolejiště bude ve staré ložnici 5x4m
http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 245
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: Kolejiště 4900x3900 H0

Příspěvekod elvis.jarous » úte 15 kvě, 2018 12:54 pm

napsal lajblt :pokud jsem si klubko kolejí rozmotal dobře, je z hlediska elektrického zapojení "místem styku napájecích soustav" samotná odbočná stanice. Protože hlavní trať je koncipovaná jako "falešná dvoukolejka", je zapotřebí ošetřit napájení pouze ve chvíli, kdy vlak na hlavní trati přejíždí do opačné kolejové skupiny.
koukám ať jak koukám nevim, když jedu po vnější kolejnici z levého nádraží, furt tu stejnou kolejnici mám vnější i na druhý straně a i na lokálce....pak je asi problém u pravého angličana končící lokálku v pravém skryťáku asi...?Nebo koukám blbě?
kolejiště bude ve staré ložnici 5x4m
http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 245
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: Kolejiště 4900x3900 H0

Příspěvekod MiG » úte 15 kvě, 2018 1:39 pm

Podle mého máte dvě možnosti.
Jen jeden smyčkový modul pro přepínání polarity vnější koleje s výhybkou na pravé straně. Kolej (pravou) říznete na obou kolejnicích "dole" a "vlevo" hned za výhybkou a "nahoře" na délku nejdelšího vlaku.
Současně říznete oboukolejnicově kolejové spojky mezi hlavními kolejemi v nádraží a neumožníte, aby se dala postavit cesta mezi těmito hlavními kolejemi.
Z hlediska napájení to bude ovál.

Dva smyčkové moduly, které dáte do vhodného místa vnější, z hlediska zmačknutého oválu, koleje ke každé smyčce s dostatečně dlouhým oboustranně izolovaným úsekem (na nejdelší vlak) a stanici zapojíte celou "souhlasně" na jeden zesilovač (nebo více stejně polarizovaných s oboustranným vzájemným oddělením na místě/místech, kde se nestojí, pokud chcete provozovat více lokomotiv, než jeden zesilovač snese).
Takže to z hlediska napájení ovál nebude.

Snad jsem nic ve schematech nepřehlédnul.
MiG
 
Příspěvky: 694
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Kolejiště 4900x3900 H0

Příspěvekod lajblt » úte 15 kvě, 2018 5:39 pm

Doplním kolegu obrázkem. Na něm je vidět, kde by se stýkaly kolejnice opačné polarity a kam tedy vložit oboustranně izolované úseky se smyčkovými moduly. Izolovaný úsek musí být delší než nejdelší provozovaný vlak.

Podle mě je výhodnější právě toto řešení, protože neomezuje vjezd vlaku do opačné kolejové skupiny v odbočné stanici.
Přílohy
verze4-01h5.pdf
(3.47 KiB) 102 krát
lajblt
 
Příspěvky: 748
Registrován: ned 06 bře, 2011 7:38 pm

Re: Kolejiště 4900x3900 H0

Příspěvekod elvis.jarous » stř 16 kvě, 2018 6:40 am

Pánové díky za polopatické vysvětlení. Jdu se doučovat :mrgreen:
edit: je to zajímací ale modul nemodul- souprava by to měla umět projet bez zastavení tak to je pecka :!:
kolejiště bude ve staré ložnici 5x4m
http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 245
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: Kolejiště 4900x3900 H0

Příspěvekod HonzaM » stř 16 kvě, 2018 7:57 am

Ano, souprava to projede bez zastavení, úsek ale musí byt delší nez nejdelší souprava. Naprosto nezbytné je to u pevně elektricky propojených souprav.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1653
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Kolejiště 4900x3900 H0

Příspěvekod Tomas Lebeda » stř 16 kvě, 2018 8:08 am

HonzaM píše:Ano, souprava to projede bez zastavení, úsek ale musí byt delší nez nejdelší souprava. Naprosto nezbytné je to u pevně elektricky propojených souprav.

Myslím, že naprosto nezbytné je to vždycky. (Tedy pokud snad nemají vagony na konci vlaku plastová kolečka).
Tomas Lebeda
 
Příspěvky: 185
Registrován: úte 24 led, 2017 12:41 pm
Bydliště: Praha 6

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků