Kolejiště TT 140x110

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: Abe Simpson, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště TT 140x110

Příspěvekod Rocky_MK » ned 05 lis, 2017 6:04 pm

Bez nalakování mohou obtisky stříbřit. Dělá se lesklý lak, obtisk, vypínací roztok (pokud je potřeba), finální lak.
Nemám na kolejišti sedmivozový RailJet v N a stále ještě dýchám
Uživatelský avatar
Rocky_MK
 
Příspěvky: 950
Registrován: stř 22 led, 2014 8:51 am
Bydliště: Hodonín/Brno

Re: Kolejiště TT 140x110

Příspěvekod amirinda » ned 05 lis, 2017 7:02 pm

áha, super, dík :wink:
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 547
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: Kolejiště TT 140x110

Příspěvekod Sandy » ned 05 lis, 2017 9:59 pm

Rocky_MK píše:Bez nalakování mohou obtisky stříbřit. Dělá se lesklý lak, obtisk, vypínací roztok (pokud je potřeba), finální lak.

Nikoliv!
Obtisky stříbří, když nedostatečně vyženeš bublinky pod obtiskem.
Když obtisk "nezaliješ" lakem, tak jsou jen znát jeho okraje.
Sandy
 
Příspěvky: 878
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

Re: Kolejiště TT 140x110

Příspěvekod amirinda » pon 06 lis, 2017 3:34 am

dík, jo tak teď už vím co bylo myšleno tím "stříbří". Přelakovat je přelakuju a ty bublinky by měla vyřešit ta vodička, nevím ovšem jestli není nějak agresivní vůči barvě bez přelakování?

Edit: jak jednoduché bylo to vyzkoušet, vodička nic neudělala :-)
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 547
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: Kolejiště TT 140x110

Příspěvekod amirinda » stř 13 pro, 2017 7:25 am

chlapi dá se nějak jednoduše zapojit ke zdroji "pípák"?, který by při zkratu co - pípal :-)
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 547
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: Kolejiště TT 140x110

Příspěvekod czcharlie » stř 13 pro, 2017 8:02 am

Pípák tak jak ho znáš ne, to je zcela logické z funkce takové věcičky. Bylo by možné (a běžně se to používalo, možná někde i používá) modifikovaný "pípák" připojit paraleleně k pojistce chránící zdroj. Při rozpojení pojistky se potom ozve výstražný signál.
czcharlie
 
Příspěvky: 215
Registrován: čtv 15 pro, 2016 10:42 pm

Re: Kolejiště TT 140x110

Příspěvekod amirinda » stř 13 pro, 2017 8:20 am

no já si to myslel, to byl jenom takovej nápad, možná něco vymyslím s tou pojistkou, tak dík :wink:
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 547
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: Kolejiště TT 140x110

Příspěvekod Vladimír_B » čtv 14 pro, 2017 7:29 am

Nebo použít autožárovku. Při běžném odběru žhne, při zkratu se rozsvítí...
>H0< Nejde? To slovo neznám. :-)
Uživatelský avatar
Vladimír_B
 
Příspěvky: 879
Registrován: ned 02 bře, 2008 6:57 pm
Bydliště: Plzeň

Re: Kolejiště TT 140x110

Příspěvekod amirinda » čtv 14 pro, 2017 8:00 am

jo žárovku tam mám, ale myslel jsem nějaké zvukové upozornění, ale něco jednoduchého.
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 547
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: Kolejiště TT 140x110

Příspěvekod Vladimír_B » pát 15 pro, 2017 12:16 pm

Jednoduché to není, ale existuje obvod elektronická pojistka, která jednak při zkratu omezí proud a za druhé rozsvítí LED. Místo LED by mohlo přes optočlen sepnout třeba relé a to může sepnout piezo, zvonek či jiný rámusník...
>H0< Nejde? To slovo neznám. :-)
Uživatelský avatar
Vladimír_B
 
Příspěvky: 879
Registrován: ned 02 bře, 2008 6:57 pm
Bydliště: Plzeň

Re: Kolejiště TT 140x110

Příspěvekod amirinda » ned 24 pro, 2017 6:31 am

Zdar Pánové a předem přeji pěkné svátky a ať to všem jezdí i v novém roce :-)

potřeboval bych zapojení, aby se mi napětí "nevracelo" zpět. Je reálné zapojení viz. obr?
Pokud použiju pouze diodu tak je to dobré, ale to mám na konci o těch +/- 0,5v míň a chci tam mít stejné napětí jako na vstupu.
Ještě mě napadlo použití Schottkyho diody...

Obrázek
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 547
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: Kolejiště TT 140x110

Příspěvekod czcharlie » ned 24 pro, 2017 9:38 am

Možná jsem obrázek až úplně nepochopil, ale takto je nakreslena pouze přemostěná dioda, takže jako kdyby vůbec v zapojení nebyla a je jedno o jakou diodu jde...
czcharlie
 
Příspěvky: 215
Registrován: čtv 15 pro, 2016 10:42 pm

Re: Kolejiště TT 140x110

Příspěvekod amirinda » ned 24 pro, 2017 10:06 am

no myslel jsem si, že je to asi blbost, jde o to, že do kolejí pouštím např. 8v a za diodou mám pochopitelně o něco míň a dělá mi to problémy. Z motorku jde při jízdě zpět proud a tak jsem to chtěl vyřešit tou diodou...nebo vlastně prozatím vyřešil.

Edit: ve zkratce: mám dva úseky napájené z jednoho trafa a při průjezdu lokomotivy mi jde malý proud z motorku zpět a lokomotiva stojící na druhém úseků "povrkává". Vyřešil jsem to tou diodou, ale to mám zas v tom úseku o tu diodu méně napětí.
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 547
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: Kolejiště TT 140x110

Příspěvekod czcharlie » ned 24 pro, 2017 1:05 pm

Tak tohle jsem asi nepochopil vůbec. Z motorku se nevrací žádný malý proud, jde z něj stejně velký proud jako do něj vstupuje. Povrkávání druhé lokomotivy tedy není způsobeno vracením se nějakého proudu z motorku, ale nějakou chybou v zapojení. Z popisu mi vyplývá, že máš kolejiště řízené analogově (což také není úplně správný výraz, ale je vžitý) a tedy úseky, na nichž nemá vlak jet jsou odpojeny vypínačem a tudíž žádný proud se do nich dostat nemůže. Asi by bylo vhodné nakreslit jak máš napájení zapojené a pak by se dalo přemýšlet co s tím.
czcharlie
 
Příspěvky: 215
Registrován: čtv 15 pro, 2016 10:42 pm

Re: Kolejiště TT 140x110

Příspěvekod amirinda » ned 24 pro, 2017 1:50 pm

ano analogově a z motorku jde malý "zpětný" proud při výpadku napájení (nerovnosti kolejí atd.) To už se tady řešilo např. ve spojitosti s problikáváním led u lokomotivy v opačném směru...

zkusil jsem to nějak nakreslit: mám dva úseky, ze dvou modelových zastavení, viz. obrázek a právě tím propojením mi jde zpět proud do druhého. Pokud je připojím přes diodu tak je to OK, ale zase mám v těch úsecích o těch +/- 0,5v méně :-(

Jinak to funguje super.

EDIT: napadá mě vyřadit diodu D2 ???

Obrázek
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 547
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: honzakr, lahva, milan008 a 3 návštevníků