Stanice Nová a Stará Ves

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Stanice Nová a Stará V

Příspěvekod HonzaM » čtv 11 lis, 2021 7:03 am

Tempotaxi píše:
zdeno píše:
Petr S. píše:To to ten Ježíšek docela odfláknul . :lol: To jsi ten dopis asi nenapsal o všem , viď . Ale to nevadí , příští rok to dáš do pořádku .

velmi slusne a jemne napisane, za 160 Eur je to opravdu odpovídající kvalita. :shock:

Prosím o vysvětlení.

PIKO u tohoto systému používá pro komunikaci LocoNet. To je sice můj oblíbený systém, jenže ten ovladač pak lze používat jen s centrálami disponujícími LocoNetem, což jsou na současném českém trhu pokud vím jen dvě, "černá" Z21 a DR5000.
Centrála která je na obrázku je vhodná spíše malé kolejiště s jedním oválem a několika lokomotivami, tomu odpovídá také síťový zdroj.
Naposledy upravil HonzaM dne čtv 11 lis, 2021 11:31 am, celkově upraveno 5
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 11 lis, 2021 10:38 am

HonzaM píše:Ježíšek si asi neudělal rešerši. Za podobnun částku by byla DR5000 umožňující ovládani třeba z mobilu, s možností napojení k počítači a ovladání JMRI nebo RocRailrm, nebo z21 s Multimausem. Nevím jak to je u Piko s možností doplnění o rozhraní k počítači a wifi router, snad to nějak půjde. Na tohle kolejiště bude nutný booster, když si porovnám jeho velikost a miniaturní síťový zdroj.
[/quote][/quote]
Děkuji za odpovědi, která mně připomíná odpovědi našich politiků. Něco říkat a přitom neříkat nic.
Když řeknu „A“ a „B“, tak mám říci všechna písmena až do „Z“.

Já nechci mít digitální výhybky, digitální návěstidla a další digitální věci.
Chci mít jen digitální lokomotivu.
Já nechci řídit provoz jen jedním tlačítkem přes mobil, tablet nebo PC.
A chytrý mobil nepotřebuji. Já v mobilu nemám žádné hry, ani internet, jen volání a to pánové za takou cenu, za kterou to by chtěl každý. :P

Ano pokrok nezastavím, ale plno věcí je naprostá debilita.
Jen pro příklad:
Já nepotřebuji senzor v autě na déšť, to přeci vidím.
Já nepotřebu senzor na jízdní pruh, když mám koukat před sebe a nekoukat do mobilu.
Já nepotřebuji parkovací kamery, senzory a automatické parkování. Pokud neumím zaparkovat, tak do auta nelezu.

Dnes to dopadá tak, že bez chytrého telefonu si ani neutřu zadek.

A digitální sestavu jsem koupil za třetinovou cenu.
Tempotaxi

Re: Stanice Nová a Stará Ves

Příspěvekod Jirkátor » čtv 11 lis, 2021 11:20 am

Taky ma té centrále nevidím nic špatného, tedy až na ten síťový zdroj, což se dá jednoduše vyřešit boostrem.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod adix » čtv 11 lis, 2021 12:40 pm

Tempotaxi píše:

A digitální sestavu jsem koupil za třetinovou cenu.

Asi se jí někdo potřeboval zbavit za jakoukoliv cenu.
adix

Příspěvekod sidlo » čtv 11 lis, 2021 12:48 pm

Podle mě je to skvělá volba, která plně uspokojí zamýšlené požadavky.
U dekodérů bych se nebál jít do nejlevnější varianty https://laisdcc.com/decoders/. Postupně přezbrojit lokomotivy. Začít těmi, co mají vestavěnou přípravu pro dekodér.
sidlo

Příspěvekod Ivan » čtv 11 lis, 2021 1:09 pm

Víš Tempotaxi, dopustil ses prohřešku, protože nemáš centrálu ani od jednoho z pánů. Vůbec nechápu, proč to musí hned cpát už i do jiných vláken než elektro a DCC. Koupil sis Piko set za výhodnou cenu na ovládání lokomotiv a třeba i nějkou se zvukem? Proč ne!

Navíc Zdeno zřejmě nepochopil narážku Petra S. "To to ten Ježíšek docela odfláknul", který tím dle mého spíše myslel to, že ježíšek nedodal 100 dekodérů :roll:

Ale k tvým modelům. Plastové pásy jsou skvělý nápad, bude to vypadat o dost lépe. Čím lepíš plast na karton, vteřiňákem?
Ať se i nadále daří!

Ivan
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod zdeno » čtv 11 lis, 2021 2:17 pm

Ivan píše:Víš Tempotaxi, dopustil ses prohřešku, protože nemáš centrálu ani od jednoho z pánů. Vůbec nechápu, proč to musí hned cpát už i do jiných vláken než elektro a DCC.

nemam pocit, ze bych nekomu neco nabizel.

Ivan píše: Navíc Zdeno zřejmě nepochopil narážku Petra S. "To to ten Ježíšek docela odfláknul", který tím dle mého spíše myslel to, že ježíšek nedodal 100 dekodérů :roll:

na co mu by to bolo, staci uplne 3-4 kusy.
zdeno

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 11 lis, 2021 5:36 pm

Ivan píše:Ale k tvým modelům. Plastové pásy jsou skvělý nápad, bude to vypadat o dost lépe. Čím lepíš plast na karton, vteřiňákem?
Ať se i nadále daří! Ivan

Plastové pásy jsou lepeny vteřinovým lepidlem.
Pak se vše nabarví štukem. Ještě nevím, jaký odstín žluté to bude. Ale když beru nějakou tehdejší pravděpodobnost odstínu omítky, tak budova jistě měla tenkráte takou cementovou barvu. Všechny okrasné lemy budou bílé. Štukové rámy oken přijdou na plast, ale štukové rámy dveří se budou muset dole u podezdívky podlepit plastem.
Z jedné strany bude výpravna daleko asi 1 m, což malé detaily nebudou vidět, ale opačně je výpravna na kraji desky, kde bude zase vidět vše. A hlavně výpravna dost vyčnívá a každý se právě zaměří na ni.
Lidské oko lze někdy ošálit, ale potom na fotce je zase vidět každá nepřesnost, nerovnost atd.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 11 lis, 2021 5:47 pm

zdeno píše:na co mu by to bolo, staci uplne 3-4 kusy.

Ano je pravda, že mám 100 lokomotiv a do 50 lokomotiv je od výrobce připravena na digitální ježdění. Ale je zde jeden technický problém. Všechny lokomotivy jsou nějak povrchově i detailně pozměněny. Takže rozebírání nebude jen tak jednoduché. A jak je všem známo, tak ruka šmátralka dokáže vše ulámat, pak se vše ztratí neznámo kam, protože při rozebírání je potřeba i nějaká síla, která odstraní všechny kryty a kastle.
Lepší bude si dokoupit digitální lokomotivy se zvukem, které ještě nemám. Na různých modelářských stránkách kde je prodej modelů, tak se prodávají takové modely i za poloviční cenu, než je nová lokomotiva. Jen to stačí hledat a vyčkávat.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pon 15 lis, 2021 9:54 am

Takže jsem pokračoval dál, v úpravě výpravny Nová Ves. Nejprve se budova vyštukovala cihlovou barvou. Pak se postupně přidával ozdobné prvky budovy. Možná, že tam ještě něco přijde dodělat.
Obrázek
Obrázek
Takhle to bude vypadat, když se výpravna přidá do kolejiště. Vypadá to, že to bude bod, na který se budou návštěvníci zaměřovat.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pon 15 lis, 2021 10:09 am

V horní části rohů výpravny jsou další ozdobné prvky. Ale kruhová výzdoba nebo popřípadě kruhové okno se mne tam moc nelíbí. Ještě uvidím, zda to tam dám.
Obrázek
Když se na výkres podivám pořádně, tak rohová výzdoba je po celé výšce budovy. Na modelu je v horní polovině výpravny. Určitě by to šlo udělat i v modelu, ale bylo by to pracnější a možná, že tenhle detail by se pak na modelu výpravny úplně ztratil.
Ale jistě se bude muset něco udělat z kamennou podezdívkou.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 17 lis, 2021 8:16 pm

Dále jsem pokračoval na výpravně. Zasklení špaletových oken. Pak se přidají ještě dveře. A postavil jsem základ pro krytý peron.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Výpravna na prvním nástupišti bude vypadat takto.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 17 lis, 2021 8:21 pm

A na celém kolejišti to bude vypadat asi takto.
Obrázek
Obrázek
Od obilného sila je moc velký volný prostor směrem k výpravně. Chtělo by to již zmiňované budovy a velký strom. Velký a hustý strom by měl být i na druhé straně výpravny.
Tempotaxi

Příspěvekod milan ferdián » čtv 18 lis, 2021 6:58 am

Vladimíre, nenápadně sleduji tvůj seriál a palec nahoru. Co se týče výpravní budovy, budu velmi zvědav, jestli zvládnu tak precizně, tak jak ty, její stavbu v N-ku.
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 18 lis, 2021 8:52 am

milan ferdián píše:Vladimíre, nenápadně sleduji tvůj seriál a palec nahoru. Co se týče výpravní budovy, budu velmi zvědav, jestli zvládnu tak precizně, tak jak ty, její stavbu v N-ku.
-m-

Já Ti děkuji Milánku za pochvalu.
Ale znáš mne, snažím se.
Ale jinak jsou to hodiny sedění na internetu a hledání, jak jinak to dělají modeláři všech velikostí a jak to dělají modeláři při modelování diorámat. Pak se musí najít výrobní pracovní postupy, jak se to dělá ve skutečnosti. Pak se musí převést stejné materiály a postupy do modelu a najit vhodné modelové materiály na ztvárnění.
Potom hledám nápady ve starých fotkách a nemusí to být zrovna železniční témata. Těch fotek, jak člověk mění krajinu, se nechá také najít na internetu.
A potom jsou to vlastní fotky a chození po železnici. Všichni fotí jen lokomotivy, popřípadě auta, pak možná železniční vozy, ale ve stanicích a po trati je více věcí k focení. A většina lidí to prostě nefotí. Jsou to malé drobnosti, které právě dotváří námět kolejiště. Jenže i ta sebemenší drobnost musí mít nějaké opodstatnění to tam dát.
Tempotaxi

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště