Stanice Nová a Stará Ves

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Stanice Nová a Stará Ves

Příspěvekod Tempotaxi » sob 08 kvě, 2021 4:21 pm

Tak jsem dokončil stavědlo číslo 3. Byl postaven přístavek a ve stavebnici bylo jen okno, dveře a střecha. Takže kamenná podezdívka a natažená omítka. Okno dostalo ještě leptané mříže. Stavědlo dostalo chybějící okapy, svody a osvětlení dřevěného schodiště.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 08 kvě, 2021 4:59 pm

Další stavebnice je zmíněné skladiště. Předlohou je skladiště v Čelákovicích.
Obrázek
Jak má vypadat skladiště a přilehlé koleje mně byla předlohou skladiště ve stanici Turnov. Tam jsou koleje ze dvou stran. Jedna kolej je od kolejiště a druhá kolej je od silnice.
Obrázek
Obrázek
V modelu by to pak vypadalo takto.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 08 kvě, 2021 5:08 pm

Se stavebnicí bude ještě hodně práce.
Za prvé se musí celá usadit do patřičné výšky, aby vše ladilo s nákladním vozem.
Za druhé je potřeba rozšířit a prodloužit nákladní lávku ze strany kolejí.
Za třetí zpracování kamenných kvádrů odpovídá tak před 40lety, kdy bylo vše natištěno na papíru.
Prostě podezdívka se musí předělat, vyměnit nebo polepit něčím více výrazným.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Střelec » sob 08 kvě, 2021 5:38 pm

Čelákovice - skladiště je minulostí, takže model je v zásadě historický artefakt (stejně jako model původního mostu u Pňovan na plzeňské TT modulovce).
Co se týká oken s malými tabulkami - u starších staveb bývaly rámy zhusta dřevěné a je nutno dávat pozor, jak a které části byly otevírací - podle toho se lišila tloušťka rámů. Nahradit menší tabulky bylo snažší a levnější, než v případě problémů měnit velké tabule.
Střelec

Příspěvekod Tempotaxi » sob 08 kvě, 2021 6:40 pm

Střelec píše:Čelákovice - skladiště je minulostí, takže model je v zásadě historický artefakt.......

Bohužel ve stavebnici je jen obrázkový návod. Nic bližšího tam není. Natož fotky nebo odkazy někam ke zhlédnutí. Okna jsou součástí stěn a zjistit, která jsou kovová nebo dřevěná, tak to opravdu netuším. Ale logicky v kanceláři dřevěná a ve skladě železná. Ano sestavený model na obrázku, jako prezentace vypadá pěkně, ale zpracování mně připomíná papírové stavebnice baráčků s bývalého DDR. Přitom papír se dá krásně zpracovávat i do 3D provedení. Přitom šla stavebnice lépe zpracovat a doplnit ještě lepším materiálem, který by pak zlepšil vzhled skladiště s přístřeškem.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 08 kvě, 2021 6:50 pm

Čelákovice v roce 1961.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 08 kvě, 2021 7:02 pm

A modelově chci udělat skladiště, jako bylo v Turnově. Snímek v roce 1951.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 08 kvě, 2021 10:12 pm

Ještě přidám pro inspiraci skladiště v Čelákovicích.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Jirkátor » ned 09 kvě, 2021 7:27 am

Střelec píše:Čelákovice - skladiště je minulostí, takže model je v zásadě historický artefakt (stejně jako model původního mostu u Pňovan na plzeňské TT modulovce).
Co se týká oken s malými tabulkami - u starších staveb bývaly rámy zhusta dřevěné a je nutno dávat pozor, jak a které části byly otevírací - podle toho se lišila tloušťka rámů. Nahradit menší tabulky bylo snažší a levnější, než v případě problémů měnit velké tabule.

Také by mne moc zajímalo, jaké budeš mít okenní tabulky, ale spíš bych se rád dozvěděl, jak se ke skladišti dojede autem.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod jafobe » ned 09 kvě, 2021 8:12 am

Tempotaxi píše:V modelu by to pak vypadalo takto.
Obrázek

Tady mi to přijde jako dost nepraktický příjezd na nákladní rampu (jak zajímá i Jirkátora), i kdyby byla zadní kolejupravaná jako pojízdná, jediné příjezdové místo bude mezi nákladní rampou a kolejovou váhou druhé stanice... možná by bylo praktičtější celý sklad i s rampu otočit o 180°. Kolej pro přímý nájezd na vagony zaústit z druhé strany i za cenu že by byla kolej kratší (pro jeden až dva vagony)... teda pokud to je ještě možné s ohledem na položené koleje.
Možná by nebylo od věci s ohledenm na dvě společnosti pojmout celkově prostor skladu víc jako překládkový, jako pozůstatek dvou společností kdy nebyli kolejiště propojené a zboží se muselo překládat z vagonu jedné společnosti do vagonů jiné, pokud mělo jet někam dál...

Jinak další sklad s kolejemi po obou stranách rampy (o kterém vím i když dnes už taky nestoji) je v Bakově nad Jizerou.
jafobe

Příspěvekod Jirkátor » ned 09 kvě, 2021 9:01 am

Podobný sklad je i ve Veselí nad Lužnicí, z jedné strany je kolej v celé délce a z druhé je jen do poloviny délky skladiště a v druhé je rampa pro auta.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Tempotaxi » ned 09 kvě, 2021 12:02 pm

Jirkátor píše: Také by mne moc zajímalo, jaké budeš mít okenní tabulky, ale spíš bych se rád dozvěděl, jak se ke skladišti dojede autem.

Zatím je představa taková.
Od stanice je kolej po celé délce.
Na opačné straně, kde bude silnice, tak bude kolej zapuštěna do dlažby (jako je tramvajové těleso za puštěné do silnice). Zda bude kolej delší nebo kratší, tak to uvidím, až bude skladiště a přístřešek stát na místě. Nestavím přesnou repliku celého komplexu, budova bude odpovídat nějaké předloze, ale rampy se mohou měnit podle potřeby stanice.
Celá tato stanice bude sestavena z budov, které se nacházejí v síti ČSD, takže v rámci možnosti se budou lehce měnit, ale nesmí to být na škodu. Naopak to musí vše zapadat do jednotného celku, že vše bylo postaveno, jen pro tuto stanici. Musí vše stylově zapadat do sebe a musí být aspoň stejná architektura.
Což je docela oříšek, ale snad se to povede.
Tempotaxi

Příspěvekod Sandy » ned 09 kvě, 2021 1:49 pm

Tempotaxi píše:Tak jsem dokončil stavědlo číslo 3. Byl postaven přístavek a ve stavebnici bylo jen okno, dveře a střecha. Takže kamenná podezdívka a natažená omítka. Okno dostalo ještě leptané mříže. Stavědlo dostalo chybějící okapy, svody a osvětlení dřevěného schodiště.

Vladimíre, co se stalo, že jsi přiložil osobně ruku k dílu...?
Já myslel, že ti všechno dělají ti "japončíci" Se a To?
Sandy

Příspěvekod Tempotaxi » ned 09 kvě, 2021 5:22 pm

Dále jsem sestavoval skladiště a přístřešek. Dřevo dostalo barvu zašlého dřeva. Zděná přístavba se štukovala. Celou sestavu jsem pak znova usazoval a zjišťoval nedostatky a další dodělávky, které jsou potřeba.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » ned 09 kvě, 2021 5:30 pm

První nedostatek je, že původně silniční rampa je dnes železniční rampa. Když nastavím čelní rampu do správných průjezdných rozměrů, tak tahle rampa je moc daleko od železničního vozu. Dále je potřeba rampu prodloužit po celé délce stavby.
Obrázek
Úprava je docela jednoduchá. Dřevěné hranolky mám a stačí rozšířit o 2 až 3 mm.
Pak vše podložit sloupky.
Tempotaxi

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště