Jeff Hopper píše:pro Maxe - pleteš jabka z hruškama - o těch poloměrech píšu u skutečné železnice - co zde prazentuješ za běžnou praxi jsou většinou ojedinělé případy .....
Což není bohužel od Maxe nic nového

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.
Jeff Hopper píše:pro Maxe - pleteš jabka z hruškama - o těch poloměrech píšu u skutečné železnice - co zde prazentuješ za běžnou praxi jsou většinou ojedinělé případy .....
I kdyby jich byla stovka, pořád jen "výjimky" - jak pro koho. Kdo se zajímá o skutečnou železnici, a ne jen o tu modelovou, ví o tom víc....Jeff Hopper píše:- co zde prazentuješ za běžnou praxi jsou většinou ojedinělé případy...
Můžeš uvést aspoň pár příkladů, kde oblouk 150 nahradili obloukem 400, 500 ?Jeff Hopper píše:- dříve stačil oblouk 150 m... dnes a nebo v průběhu doby se zvětšovalo, natahovalo modernizovalo, upravovalo a td. Takže třeba kde byl oblouk 150 m a byl zájem modernizovat tak je dnes třeba 400 m.
Rtep píše:jakýkoliv příklad ve formě obrázku ... jej uvést celýa ne jenom nějaký výstřižek. O ty materiály tak nejde jde pouze o prokázání důvěryhodnosti podkladu
On má svět tři rozměry, proto hmotnost "v měřítku" klesá třetí mocnicnouJeff Hopper píše:lokomotiva vážící ve skutečnosti 80 tun v modelu neváží přas půl tuny(měř. 1:120)
Max píše:I kdyby jich byla stovka, pořád jen "výjimky" - jak pro koho. Kdo se zajímá o skutečnou železnici, a ne jen o tu modelovou, ví o tom víc....Jeff Hopper píše:- co zde prazentuješ za běžnou praxi jsou většinou ojedinělé případy...
odpověďOK. Jdu studovat ty tvoje tratě páč o nich nic nevim -co třeba Tanvald - Harachov - doufám, že vyhovuje ať nemusím jezdit na slovensko.JH
S tou půltunovou 753 v TT - to jsi poněkud přepísk, že ? Ach ta matematika !
odpověďV současné době ověřuji.JHMůžeš uvést aspoň pár příkladů, kde oblouk 150 nahradili obloukem 400, 500 ?Jeff Hopper píše:- dříve stačil oblouk 150 m... dnes a nebo v průběhu doby se zvětšovalo, natahovalo modernizovalo, upravovalo a td. Takže třeba kde byl oblouk 150 m a byl zájem modernizovat tak je dnes třeba 400 m.
odpověď - Jabko hruška a švestka - Co takhle slůvko![]()
třeba
![]()
pokud je jak jsem psal zájem tak proč né - hledat ti to nebudu kde upravovali obluky ze 150 na třeba 500 m, ale uvedu ti přiklad, kde takové modernizace proběhly a nebo probíhají - koukni na koridory tam se natahovalo, upravovalo a v případě že byl i zájem tak vrtalo. No sice to není uprava těch tvojich 150 m, ale alespoň malinká úprava je
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Rtep píše:jakýkoliv příklad ve formě obrázku ... jej uvést celýa ne jenom nějaký výstřižek. O ty materiály tak nejde jde pouze o prokázání důvěryhodnosti podkladu
Tak to by mne velice zajímalo, jak zkoumáš "důvěryhodnost podkladu" ?
Z čeho to je vyříznuto, to jistě víš,že ?
A důvěryhodné podklady : měl jsem v ruce orig.dokument o zvyšování rychlosti SS-SP, kde uvádějí, že tam je max.sklon 30, přitom tam jsou skloníky 32, a údajně prý tam je ještě víc. Tak kde je ta důvěryhodnost podkladu ??????
Zde je opět jedna z mnoha těch "výjimek" - R=150 :
(a jezdily tam na té lokálce jen takové maličké mašinky, jako třeba 623.0 nebo 534.0)
czhunter píše:On má svět tři rozměry, proto hmotnost "v měřítku" klesá třetí mocnicnouJeff Hopper píše:lokomotiva vážící ve skutečnosti 80 tun v modelu neváží přas půl tuny(měř. 1:120)
Jeff Hopper píše:.... Je jasné, že oblouk přesně nepřevedeš, vlak o 30 vozech na standartní kolejiště taky nenacpeš a lokomotiva vážící ve skutečnosti 80 tun v modelu neváží přas půl tuny(měř. 1:120), ...
Jeff Hopper píše:czhunter píše:On má svět tři rozměry, proto hmotnost "v měřítku" klesá třetí mocnicnouJeff Hopper píše:lokomotiva vážící ve skutečnosti 80 tun v modelu neváží přas půl tuny(měř. 1:120)
Zatim Vás musim kluci zkamat - ověřil jsem to přes dva Ing. a je to opravdu 666,6 Kg. No, ale raději to ověřím ještě přes nějakého prof. matematiky. No, ale zmátli jste mě![]()
A pokud jde o ty oblouky, tak na většině kolejišť jsou pouze tramvajové, o těch lokálkových 150kách můžeme jen snít. Vozy máme v měřítku, oblouky 5x menší než by měly být, pak je děs, jak se ty Y-vozy lámou v oblouku. Než na to koukat, tak radši jít na pivo. A přesto to odborníci považují za modelaření. Takže plno závad jim nevadí, a nad některým prkotinami se pak můžou zbláznit.
Jeff Hopper píše:K tomu výpočtu - Inžové pracují a tak možná dojde ke změně![]()
![]()
chameleon píše:czhunter píše:On má svět tři rozměry, proto hmotnost "v měřítku" klesá třetí mocnicnouJeff Hopper píše:lokomotiva vážící ve skutečnosti 80 tun v modelu neváží přas půl tuny(měř. 1:120)
Zatim Vás musim kluci zkamat - ověřil jsem to přes dva Ing. a je to opravdu 666,6 Kg. No, ale raději to ověřím ještě přes nějakého prof. matematiky. No, ale zmátli jste mě![]()
Konecne zajimavejsi tema![]()
Muj nazor: hmotnost by se mela pocitat dle procentualniho obsazeni objemu materialu. Napr.:
Ocel: skutecna predloha 80% objemu
Model: take 80% objemu oceli, nebo se teto hmotnosti priblizit (tzn. Vyplnit 40% modelu materialem 2x tezsim nez ocel)
Vlastne se jedna o urceni volumetricke hmotnosti skutecne predlohy, prevedenou v meritku na model.
Antar píše:...prostě jinak to vnímáme, když procházíme krajinou, a jinak, když na ni koukáme trochu z výšky (model).
Ferda píše:Tyhle pseudovědecké metody matematiku nezmění.
Nevím jak ing.ům, ale mi to vychází 46,3 g!
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník