Kolejiště BTTB/Zeuke 250x150 cm

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Kolejiště BTTB/Zeuke 250x150 cm

Příspěvekod Skeldal » pát 31 črc, 2026 6:26 pm

Zdravím pánové, popřípadě dámy. Mám dotaz ohledně kolejiště TT. Chtěl bych se synem, jelikož se mu líbí vlaky a já je měl v dětství také, postavit kolejiště. Koleje mám samozřejmě BTTB, některé jsou ještě Zeuke. Je jich dost a jsou v dobrém stavu. S prací na nich jsem obeznámen a i s časem. Ale k tomu hlavnímu. Procházím asi půl roku různé plány, koupil jsem si i plány kolejišť ale stále ne nic najít jako inspiraci. Pak jsem narazil na kolejiště v TT od Taliena a stále jsem se k němu vracel. No a nakonec jsem se jím nechal inspirovat, stáhl si XTrackCad + sadu kolejí BTTB a začal plánovat. Toto je výsledek. Jakožto začátečník se ptám, jestli je to vůbec proveditelné. Kolejiště bude mít rozměry 250x150, vlak simulovaný v XTrackCad projede všechny trasy v pořádku. Bude mít dva kolejové okruhy. Tak se chci zeptat, jestli je to proveditelné. Mám dva plány. jeden bez terénu a druhý s. Děkuji za odpovědi, poprípadě rady a tipy jak to vylepšit. Teď se zatím budu věnovat čištění 8) .
Přílohy
Bez názvu terén.png
s terénem
Bez názvu.png
bez terénu
Skeldal

Re: Kolejiště BTTB/Zeuke 250x150 cm

Příspěvekod vmucha » sob 01 srp, 2026 1:14 pm

Pokud nebude stát volně v prostoru, tak nedosáhnete dovnitř, ať už při stavbě nebo provozu.
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha

Příspěvekod Ivan » sob 01 srp, 2026 1:19 pm

Jestli začínáte, tak doporučím stavět něco jednoduššího.
Pro inspiraci se podívejte i na plánky Milana Ferdiana. Velká část je dostupná zde

https://www.zeleznicni-normalie.cz/piwi ... category/8
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod alexander » sob 01 srp, 2026 3:50 pm

Veľmi podobný, ale hlavne zmysluplný návrh je priamo tu na fóre:
viewtopic.php?f=45&t=5072
Úplne dole "Sluníčko"...
alexander

Příspěvekod Skeldal » sob 01 srp, 2026 4:12 pm

vmucha píše:Pokud nebude stát volně v prostoru, tak nedosáhnete dovnitř, ať už při stavbě nebo provozu.

Ano, děkuji za upozornění. Přemýšlel jsem nad tím také a nakonec asi nejlepší volba u nás bude pověsit ho ze stropu a tahat ho ke stropu přes kladky a abych se dostal ke všem stranám i patřičně daleko od stěn. Na zemi pak bude stát pomocí výklopných noh.
Skeldal

Příspěvekod Skeldal » sob 01 srp, 2026 4:30 pm

alexander píše:Veľmi podobný, ale hlavne zmysluplný návrh je priamo tu na fóre:
viewtopic.php?f=45&t=5072
Úplne dole "Sluníčko"...

Děkuji za poznatek. Na Sluníčko jsem také koukal, každopádně nakonec neprošlo z důvodu velikosti a hlavně jsem hledal kolejiště co nejvíce schodné s kolejemi, které mám doma. Nějaké obloukové výhybky, dva Angličany, nějaké normální výhybky atd. Každopádně mě zaujalo slovo smysluplné. Máte dojem, že kolejiště, které jsem naplánoval není smysluplné? Neberte to nijak zle. Jak jsem psal vytyčili jsme si se synem cíl, jak spolu trávit čas a chtěl bych, aby práce byla kvalitní a smysluplná. Od kolejiště jsem chtěl nějaké převýšení terénu, nějaký ten most, dost místa na nějakou zříceninu, farmu, vesničku atd a skryté nádraží, kde by se střídaly směry. Jsem omezen místem, takže max. velikost je 250x150. A rád bych co nejvíc využil místo. Tak budu rád za každý poznatek.
Skeldal

Příspěvekod HonzaM » ned 02 srp, 2026 10:38 am

Zvaž, zda to není pro začátečníka přílíš velké sousto. Nevím jaké je výškové rozmezí mezi spodním a horní patrem, jestlže má-Li být spodní patro dodtačně vysoké pro manipipulaci, pak bys tam musel mít příliš velký sklon trati.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod alexander » ned 02 srp, 2026 1:24 pm

Zmysluplné znamená, že návrh rešpektuje v istej miere realitu a zákonitosti železnice. Ale pokiaľ je cieľom čo najviac koľají na danom priestore, tak je tvoj návrh v poriadku... Len nakoniec sám zistíš, že na nejakú krajinku, zrúcaninu, dedinku, farmu miesto nebude, lebo všade sú pokrútené, ponad seba prechádzajúce koľaje.... A do stanice sa ti vojde mašinka s troma, štyrmi vagónikmi od výhybky k výhybke. A atď...
alexander

Příspěvekod hopeter » ned 02 srp, 2026 3:46 pm

Poslední dobou tady nepřispívám a jen občas sleduji. Nedá mě to abych tě varoval před neštěstím , které sis vzal do hlavy. To ale poznáš až bude pozdě.
Návrh opravdu hodně připomíná kolejiště Sluníčko. Ano je o kus menší ale nic ti nebrání ho využít jako inspiraci a podle vlastního kolejiva ho upravit a zvětšit.
A taky pamatuj na to , že práce nad hlavou je ta nejhorší. Je k nezaplacení možnost si rám postavit na bok a pohodlně dělat třeba elektriku.
No a děti chtějí co nejdříve jezdit jinak je to přestane bavit.Před cca 30 roky jsem udělal stejnou blbost... :wink:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Zpět na Modelové kolejiště